Momtrepreneur / by Nelli Arnth

Momtrepreneur

Det her er (halvdelen af) mig og min datter Edith til et netværksmøde tidligere i dag. Dem har hun efterhånden været til mange af.

Jeg spekulerede meget over hvordan det ville være at blive mor som selvstændig. Hvordan de to verdener kunne forenes og balanceres.

Nu har jeg 1 års erfaring med opgaven og selvom alt da ikke altid er en dans på roser, så har det faktisk ikke været så svært endda. 

Momtrepreneur

Der er virkelig mange fordele i denne måde at leve på. Fleksibiliteten er den største. Jovist, det kræver at man hanker op i sig selv og får arbejdet på vildt skæve tidspunkter – også selvom man er træt og har lyst til at gro fast i sofaen. 

I mit momtrepreneur-liv har det for eksempel kunne tælles på en hånd hvor mange weekender jeg har holdt arbejdsfri og mine kunder har vænnet sig til at få mails fra mig kl 23. en lørdag aften.

Det kræver også disciplin altid at prioritere arbejde før det meste andet. Det er måske fristende at ordne vasketøjet eller rydde op inden arbejdet påbegyndes. Men det nytter bare ikke noget. Når Edith sover, arbejder mor. Sådan bliver det nødt til at være.

Til gengæld lever vi et liv uden et vækkeur. Vågner roligt og langsomt hver morgen når solen står op.

Til gengæld er det aldrig en presbold når Edith bliver syg, for jeg har tid, rum og ro til at være der for hende.

Og til gengæld vælger jeg hver dag hvor meget eller hvor lidt hun skal passes af andre end mig.

Det er mig der sidder i førersædet i mit/vores liv. Det er mig der vælger tempoet og retningen.

Og så er der den faktor at jeg elsker mit arbejde. At jeg elsker at være selvstændig og at kunne tjene min egen løn. Og at jeg føler mig priviligeret over ikke at skulle undvære mit arbejdsliv under barslen. 

Jeg har haft telefonmøder mens jeg har ammet. Jeg har ordnet en hurtig korrektur på computeren med jeg gav Edith grøntsagsmos. Og jeg har arbejdet mens hun har sovet op af mig (og på mig).

Jeg er selv vokset op med selvstændige forældre. De drev et landbrug med Jersey køer. Så arbejdsliv og familieliv har hele min opvækst været uløseligt bundet sammen. Måske er det netop derfor det falder mig så naturligt.

Da jeg gik med overvejelserne om, at starte selvstændig manglede jeg i høj grad nogle kvinder at spejle mig i. Jeg gik til iværksætterkurser og når vi i grupper skulle drøfte truslerne i min SWOT analyse blev der ret stille når jeg sagde at min udfordring lå i, at jeg gerne ville være mor mens jeg drev virksomheden.

Det var der altså ikke mange der kunne hjælpe mig med (de fleste deltagere på kurset var mænd i midt tyverne).

Brikkerne faldt på plads da jeg startede i et netværksforløb hos Ladies First i Aarhus. Jeg landede i en gruppe med 4 andre selvstændige kvinder der selv havde balanceret familie-, barsel- og arbejdsliv. De øste ud af deres viden og erfaringer og jeg lappede det i mig.

Derfor ønsker jeg at tale momtrepreneur-livet op. Jeg siger ikke at det er for alle. Og jeg siger heller ikke at det er let. Men når det lykkes er det virkelig meningsfyldt!

– Og jeg giver gerne en kop kaffe og en spandfuld kærlige råd hvis du sidder derude og overvejer noget lignende. Bare ræk ud.