Nærmere Noget / by Nelli Arnth

De fineste detaljer fra Camilla Jørvads besøg hos mig sidste sommer. Se mere på www.camillajorvad.com

De fineste detaljer fra Camilla Jørvads besøg hos mig sidste sommer. Se mere på www.camillajorvad.com

Et lille udsagn fra bogen Nærmere Noget af Simon Krohn:

En båd med turister lagde til i en havn i en lille mexicansk landsby. En amerikansk turist stoppede ved en lokal fisker, som var ved at lægge til med dagens fangst. Han komplimenterede mexicaneren for hans friske fisk og spurgte ham, hvor lang tid det tog ham at fange dem. 

“Ikke særlig længe,” sagde mexicaneren.

“Men hvorfor blev du så ikke længere tid derude og fangede flere fisk?” spurgte amerikaneren.

Mexicaneren forklarede, at denne lille fangst var rigeligt til, at han og hans familie kunne klare sig.

Så spurgte amerikaneren ham: “Hvad bruger du så resten af din tid til?”

“Jeg sover længe, leger med mine børn og tager en siesta med min kone midt på dagen. Om aftenen går jeg ind i landsbyen og ser mine venner, får et par drinks og spiller guitar og synger et par sange … Jeg har et dejligt liv.”

Amerikaneren afbrød ham: “Jeg har en MBA fra Harvard, og jeg kan hjælpe dig! Du skal begynde at fiske længere tid hver dag. Så kan du sælge de ekstra fisk, du fanger. Med denne ekstra indkomst kan du købe en større båd. Med den større båd kan du fange endnu flere fisk, og med de ekstra penge kan du hen ad vejen købe en mere, og en mere og en mere, indtil du til sidst har en hel flåde af fiskekuttere. I stedet for at sælge din fisk til en mellemmand, kan du da begynde at forhandle direkte med fiskefabrikkerne, og du kunne måske endda åbne din egen fabrik. Du kunne forlade denne lille landsby og flytte til Mexico City, Los Angeles eller måske endda til New York. Derfra kunne du administrere dit store firma.“

“Hvor lang tid ville det tage?” spurgte mexicaneren.

“20, måske 25 år,” svarede amerikaneren.

“Og hvad sker der derefter?”

“Derefter? Det er der, det bliver rigtig interessant,” svarede amerikaneren med et grin. “Når din forretning virkelig bliver stor, kan du begynde at handle med aktier og tjene millioner!”

“Millioner? Virkelig? Og hvad sker der derefter?”

“Derefter kan du trække dig tilbage og leve i en lille landsby ude ved kysten. Du kan sove længe, lege med dine børn, tage en siesta med din kone og bruge aftnerne til at hygge med dine venner.”

Er du interesseret i yoga så er Nærmere Noget én af de bøger du skal skynde dig at reservere på biblioteket og nyde i hængekøjen denne sommer.

Er du interesseret i yoga så er Nærmere Noget én af de bøger du skal skynde dig at reservere på biblioteket og nyde i hængekøjen denne sommer.

De fineste detaljer fra Camilla Jørvads besøg hos mig sidste sommer. Se mere på www.camillajorvad.com

De fineste detaljer fra Camilla Jørvads besøg hos mig sidste sommer. Se mere på www.camillajorvad.com


Historien understreger så fint hvor filmen knækker i vores samfund. Vi har så travlt med at løbe i samme retning som alle de andre. Fremad, opad. Har så travlt med at have travlt. For der er vel ingen status i at stå stille? Vi skal udrette noget. Være effektive. Helst hurtigst muligt. Og vi er så overbeviste om at vores vej er den eneste rigtige vej...

Måske vi skulle vende blikket indad før vi vender det fremad.

Måske vi skulle standse op og overveje hvad det er, vi løber efter. Man kunne i samme omgang spørge sig selv, hvorfor vi egentlig løber når vi har muligheden for at gå. At gå og have tid til at sanse og nyde og finde mening med tingene. At kunne mærke efter. Sådan helt ned i maven.